Wat is Touch for Health?

Kinesiologie betekent letterlijk 'bewegingsleer'. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert.
Door middel van spiertesten, waarbij de kinesioloog zachte druk op verschillende spieren uitoefent, worden onbalansen zichtbaar. Deze onderzoekstechniek werkt met het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel. Uw  lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Echter, door verschillende oorzaken - stress, geblokkeerde emoties, een verkeerde houding, slechte voedingsgewoonten, etc. - kan uw energiehuishouding flink uit balans raken. Er wordt dan meer energie verbruikt dan dat u kunt aanvullen en dat kan leiden tot allerlei klachten.

Kinesiologen werken vanuit een holistisch gezondheidsmodel (structuur, bio-chemie en psyche) dat er vanuit gaat dat alle zijden van de driehoek met elkaar verbonden zijn. Zo kan lage rugpijn voortkomen uit een slecht werkende darm. Of kunnen emotionele spanningen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Kinesiologie maakt gebruik van informatie uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Het zelfgenezend vermogen van uw lichaam wordt gestimuleerd door te werken met stress reductie technieken in relatie tot emoties, aanpassingen in het voedingspatroon en specifieke fysieke oefeningen. Ook wordt gewerkt met o.a. (wervel-) reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra's.

Kinesiologie is geschikt voor iedereen - van kind tot hoogbejaard en kan zowel preventief (als u gezond wilt blijven) als curatief (als u gezond wilt worden) worden ingezet. 

Voorbeelden van verstoringen zijn o.a.: 
 • Structuur: een verkeerde stap maken, zich vertillen, een te eenzijdige werkhouding.
 • Chemie: slechte of niet geschikte voeding, luchtvervuiling, medicijnen.
 • Psyche: angst, verdriet, spanning, schuldgevoel. 
Hoe werkt Touch for Health?
Preventief: om te voorkomen dat spieren door stressvolle situaties uit balans raken 
Curatief: om spieren die uit balans zijn weer in balans te brengen. 
Dit in balans brengen van spieren kan op veel verschillende manieren gebeuren. In een zwakke spier stagneert of blokkeert de doorstroming van energie zoals bij een sterke spier wel goed gebeurt. Verzwakte spieren worden op lichaamsvriendelijke wijze versterkt door gebruik te maken van de in het lichaam aanwezige circulatiestromen. Om de zwakke spier te versterken moet de circulatie worden gestimuleerd. In de regel wordt daarbij gebruik gemaakt van een drietal circulatiesystemen in het menselijk lichaam, te weten:
 • Bloedbanen
 • Lymfesysteem
 • Meridiaanstelsel 
Bevordering van de circulatie gebeurt in elk van deze circulatiesystemen op een verschillende manier. 
 • Neurolymfatische massage: door masseren van lichaamspunten
 • Neurovasculaire aanraking: het vasthouden van bepaalde punten op m.n. het hoofd
 • Meridiaan massage: door het met de hand volgen van meridianen, energiekanalen.
Naast deze technieken kan er onder andere ook gebruik worden gemaakt van:
 • Kleurentherapie, Etherische oliën, Gedragsbarometer (Tools of the Trade), Feng Shui,
 • Stress Release technieken, Affirmaties, Bachbloesem remedies, Orthomoleculaire voeding.
Het uiteindelijke resultaat is een verbetering van de lichaamshouding door de versterking van de energiebalans en de spieren van het lichaam. En daarmee wordt een optimale basis voor een goede gezondheid gelegd. Met Touch for Health kan snel worden gereageerd op kleine ongemakken en grote klachten, en soepeler en flexibeler worden meebewogen met steeds veranderende omstandigheden in het leven.